Яблука розбрату: як Росія підтримує та інструменталізує протести фермерів у Європі - дослідження Артура Колдомасова для "Детектора медіа"

Публікуємо скорочену версію дослідження старшого радника Артура Колдомасова для "Детектора медіа". Повну версію читайте тут

19 лют 2024

У 2023 році і на початку 2024 року в Центрально-Східній Європі пройшла низка страйків і протестів фермерів проти рішень, пов’язаних із сільськогосподарською галуззю у країнах регіону. Протести аграріїв у Європі тривають щонайменше останні 15 років, однак із початком повномасштабної російської агресії проти України вони загострилися та набули нового значення у зв’язку з рішеннями інституцій ЄС щодо пільг для української агропромисловості в торгівлі на ринку ЄС. Зокрема, йдеться про введення додаткових транзитних коридорів для товарообігу української агропродукції у травні 2022 року та скасування мит на імпорт української агропродукції у жовтні 2022 року. Після тимчасового ембарго, введеного ЄС та скасованого у вересні 2023 року, протести знову активно тривають у Польщі, Франції та Німеччині, навіть попри те, що деякі країни вирішили самостійно продовжити ембарго, зокрема Польща. Днями можна було побачити новини про розсипане українське зерно на польсько-українському кордоні. Пікети, блокування доріг та пропускних пунктів підтримують європейські праворадикальні рухи, а Росія всіляко підживлює їх пропагандою та за допомогою вигідних їй тез підсилює євроскептицизм серед населення цих країн. Російську пропаганду поширюють, зокрема, в сітці  анонімних телеграм-каналів, які ведуться різними мовами ЄС, а також російською та українською, кількість підписників яких коливається від чотирьох до кількох сотень тисяч.