Розбудова стійкості: Переваги озброєння України - дослідження Олени Чупринської для Transatlantic Dialogue Center

Публікуємо найголовніші частини англомовного дослідження радниці з питань політики Олени Чупринської для Transatlantic Dialogue Center. Повну версію можна прочитати тут

1 лют 2024

Основні моменти:

Значна фінансова допомога: Україна отримала понад 240 мільярдів євро допомоги з лютого 2022 року по жовтень 2023 року, що є значною підтримкою з боку західних союзників.

Стратегічне переозброєння Європи: Допомога Україні є частиною ширшої стратегії модернізації європейського оборонного потенціалу, про що свідчить збільшення оборонного бюджету ЄС та Спільний план закупівлі озброєнь.

Вплив на окремі країни-члени ЄС: Процес переозброєння призвів до значної військової модернізації в різних країнах-членах ЄС, а такі країни, як Польща, Чехія, Болгарія, Швеція і Фінляндія зміцнили свій військовий потенціал.

Посилення узгодження з НАТО і збільшення витрат: Зусилля з переозброєння наблизили європейські країни до стандартів НАТО, зокрема, в плані досягнення цільового показника витрат на оборону у 2% ВВП.

Двосторонні вигоди для України та ЄС: Військова підтримка України також слугує поштовхом для модернізації європейських озброєнь, пропонуючи Україні доступ до модернізованого озброєння та можливості спільних навчань з силами НАТО.

Довгострокові наслідки для регіональної безпеки: Ця зміна в оборонній стратегії і структурі витрат має значні наслідки для балансу сил в Європі і довгострокових перспектив безпеки і оборони в регіоні.